Azori-szigeteki italajánló: KIMA

Azori-szigeteki ital­aján­ló: KIMA – amit min­den­ki­nek meg kell kóstolnia

Azori-szigeteki ital­aján­ló: KIMA, amit min­den­ki­nek meg kell kós­tol­nia. A KIMA szén­sa­vas is, cuk­ros is, de két­ség­te­le­nül az egyik leg­fi­no­mabb azori-szigeteki üdítőital. 

A KIMA szén­sa­vas üdí­tő­ital az Azori-szigeteken nép­sze­rű gyü­möl­csök­ből készül, főleg a mara­cu­já­ból (pas­sió­gyü­mölcs­ből) készült ver­zi­ó­ja ter­jedt el. A pas­sió­gyü­mölcs a “narancs arany­kor” után a 19. szá­zad­ban került az Azori-szigetekre. Nagyon nép­sze­rű szá­mos süte­mény, mousse, és itt olvas­ha­tó­an még üdí­tő is készül belő­le. Bio­lány révén nem sza­bad­na ilye­ne­ket innom, mert nagyon magas a cukor­tar­tal­ma, ami jelen­tős glü­kóz­csú­csot okoz­hat a szer­ve­zet­ben ha önma­gá­ban isszuk, ezért én ha iszom is (rit­kán) mint “desszer­tet” fogyasz­tom az étke­zés után. Nagyon finom. Min­den­ki, aki eddig meg­kós­tol­ta imádta. 

A KIMA üdí­tőt Pon­ta Del­gá­bá­ban gyárt­ják a Fábri­ca De Cer­ve­jas E Refri­ger­an­tes João De Melo Abreu, Lda. üzem­ben. Ez az üzem azo­ri sört is gyárt Espe­ci­al és Münich néven. 

Nagyon fur­csa, hogy a KIMA üdí­tőt, bár min­den­ki nagyon sze­re­ti nem vagy csak rit­kán lehet kisebb üzle­tek­ben lehet üveg­ben kapnk, viszont min­den étte­rem­ben Kima Mara­cu­ja (ejtsd: mara­kuzsa) néven leg­több­ször a sumo (gyü­mölcs­lé) vagy beb­i­da kate­gó­ria alatt lehet meg­ta­lál­ni az itallapon.

Min­den­ki­nek aján­lom, hogy még ha nem is eszik, iszik szén­sa­vas ita­lo­kat egy­szer leg­alább kós­tol­ja meg. 

KIMA ANANAS

Mivel az Azori-szigetek leg­jel­lem­zőbb két gyü­möl­cse a maracuja(passiógyümölcs) és a meleg­há­zak­ban ter­melt ana­nász ezért néhány éve új ter­mék­ként meg­je­lent a KIMA ANANAS, az Ana­ná­szos kima. Már várom, hogy mikor jele­nik majd meg a baná­nos kima, mert a banán is egy nagyon jel­lem­ző gyü­mölcs a szi­ge­ten.

A KIMA ana­ná­szos, üve­ges ver­zi­ó­já­ra a San­to Antó­nio ana­nász ültet­vé­nyen és egy kis kávé­zó­ban lel­tem rá (Taba­ca­ria Espe­ran­ca). De egy­re több helyen lehet fel­fe­dez­ni. Azt kell mon­da­nom, hogy ha nem is jobb, mint a pas­sió­gü­möl­csös vál­to­zat, de leg­alább annyi­ra jó.

Fon­tos! Ezek­ből az üdí­tők­ből a kós­to­lás alap­ján kizá­ró­lag az üve­ges ver­zi­ót aján­lom. A műanyag üve­ges ver­zió nagy csa­ló­dás volt ízben nekem.
Fotó: Fábri­ca De Cer­ve­jas E Refri­ger­an­tes João De Melo Abreu, Lda. face­book oldala

KIMA LARANJA

Már várom, mikor jele­nik meg a baná­nos KIMA ugyan­is a banán is egy nagyon nép­sze­rű gyü­mölcs a szigeteken. 

Nayon friss hír, hogy meg­je­lent a naran­csos ver­zió is. Még annyi­ra új, hogy nem is tud­tam meg­kós­tol­ni de nek­tek aján­lom és várom a vissza­jel­zé­se­ket.
A KIMA mel­lett nagyon sok­szor talál­ha­tó meg a pol­co­kon a Laran­ja­da. Ez az élénk narancs­sár­ga keser­nyés édes­kés üdí­tő­ital az Azo­ri­ak egyik ked­ven­ce. A fér­fi­ak vörös­bor­ral kever­ve elő­sze­re­tet­tel fogyaszt­ják ebéd­hez. Nekem nem kimon­dot­tan a ked­ven­cem, de azt mond­ják ez inkább a fér­fi­ak ita­la. Pho­to: Melo Abreu face­book oldala

Azori-szigeteki italajánló: KIMA
KIMA Ananas

Ha több, az Azori-szigetekkel kap­cso­la­tos cik­ket sze­ret­né­tek olvas­ni, vagy csak érte­sül­ni sze­ret­né­tek a leg­fris­sebb prog­ra­mok­ról újdon­sá­gok­ról innen São Miguel szi­ge­té­ről, akkor köves­sé­tek az Azo­ri Éden soci­al media felü­le­te­it: IDE KATTINTVA vagy Azo­ri Éden Face­book olda­lun­kon, az Eden­az­or­es Ins­ta­gram olda­lun­kon vagy a http://​www​.azorie​den​.com/ blogon. 

Leave a Reply